Jak zrobić brokat jadalny?

Któż by nie chciał zostać mistrzem cukiernictwa? Przepyszne ciasta, które nie tylko rozpływają się w ustach, ale też dobrze smakują, mogą stać się specjalnością każdego, „szarego” człowieka. Wszystko za sprawą szerokiego wyboru produktów cukierniczych, w tym brokatu jadalnego, który nadaje deserom blasku. Jak zrobić ten proszek samemu?

Brokat jadalny – składniki i przygotowanie

Przygotowanie kolorowego, jadalnego pyłku wymaga użycia tylko dwóch składników:
– 50 g cukru białego;
– pół łyżeczki wybranego barwnika spożywczego.

Dwa wyżej podane komponenty miesza się ze sobą, wsypuje na papier do pieczenia i piecze przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Następnie proszek wystawia się do przestudzenia. Jak widać, jego przyrządzenie nie wymaga wysiłku.

Czy brokat jadalny jest szkodliwy?

Co prawda barwnik spożywczy dodawany do jadalnego brokatu ma w swoim składzie substancje chemiczne, jednak spożywany w tak nikłych proporcjach nie powoduje żadnego uszczerbku na zdrowiu. Błyszczący proszek zrobiony własnoręcznie na pewno jest zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. Człowiek ma pewność, co się w nim znajduje. Jedno jest pewne: efekt jest tego wart, a wypieki posypane brokatem jadalnym prezentują się obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *